2012. február 14., kedd

Zab,mint nyugtató

Zabpehely, zabkása sokak számára ismeretlen eledel. Vagy csak a régi olvasmányokból ismert, amikor a szegény gyerekeknek minden reggel kását kellett enniük. S egyáltalán mire való a zab, mire a jó a zab? 
Hát akkor kezdjük az elején. 

A zab olyan gabona, amelyet általában takarmánynak termesztenek. Viszont nekünk nem takarmányként kell a zab, hanem valahogy be kéne építeni a mindennapjaink táplálkozásába. De hogyan?
Amit táplálkozás-élettani szempontból fontos tudni a zabról, hogy vérzsír csökkentő, oldható rostanyagokat tartalmaz, ezért diétázók, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Ma már nagyon sok formában kapható zab készítmények: zabpehely, zabliszt, zabtej, zabkorpa.

Tejes zab
Legjobb és legegyszerűbb elkészítési formája a reggelinek megfőzött zabpehely kása, amely igazán tartalmas reggeli, nagyon jó az emésztésnek, és laktató. Akár délig sem leszünk éhesek, s ami még fontos, hogy a gyerekek is nagyon szeretik.
Zabkása: 1 csésze zabpehely, 2 csésze folyadék - ez lehet tej vagy víz, vagy felesbe-, kis méz édesítőnek, s pár perc alatt puhára fő. Ízesítésnek lehet hozzátenni lekvárt, friss gyümölcsöket. Tetejére kakaót.
Angol kutatók szerint azok a gyerekek, akik reggelente zabpehely kását esznek, azok sokkal nyugodtabbak.
Súlyos hasmenéses, hányásos betegség felépülésében is segít a zabpehelykása, vagy zabnyák, mert bevonja a gyomrot és segít a normális emésztés visszaállásában.

Nyugtató zab
S itt máris áttérnék a zab másik fontos hatására, miszerint, hogy nyugtat!!!
A zab tartalmaz egy ún. antistressz vitamint, a pantoténsavat. Magas B1 és B6 vitamin tartalma miatt pozitívan hat a pszichére is, segít a depresszió ellen is. Segít a koncentráció képességben, s a krónikus fáradtság érzetet is megszünteti.
Ha nem akarjuk kásaként enni, akkor érdemes keresni a gyógyszertárakban Avena Sativa néven, akár tinktúraként, akár homeopátiás szerként.
Zablisztként is fontos lenne, ha visszahoznánk a konyhába, sütéshez kiváló, érdemes kipróbálni recepteket, amelyben zablisztet teszünk, de főleg keverve más lisztekkel.


Zab és szépség
Nyugtató pakolásra is kiváló a zabliszt:
2 evőkanál joghurt
1 evőkanál zabliszt
1 evőkanál méz
Ezeket összekeverjük, majd 20 percig hagyjuk az arcunkon. Az eredmény nem fog elmaradni, nyugtató és lazító, és főleg tápláló pakolás!

Zabos receptek 
Nálunk a gyerekek nagyon szeretik a zabpehely sütit csokival, de már próbálkoztam a zabfasírttal is, s levesbetétként is kiváló a zabpehely. Zabpehely sütik receptét most nem másolok ide- jogi okok miatt- de ha rákerestek a neten, számos finomabbnál finomabbakat találhattok.

Kellemes zab falatozást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése